2012. október 18., csütörtök

Zsemle

Zsemle



Hozzávalók:

  • 250 gr Schar Mix B
  • 1 mk só
  • 3 ek olaj
  • 250 ml langyos víz
  • 20 gr friss vagy 5 gr száraz élesztő

Elkészítés:

A vízben kikavarjuk az élesztőt, utána géppel összedolgozzuk az összes hozzávalót ( kb. 5 perc). Olajos kézzel 6 db zsemlét formázunk, melyet kivajazott, lisztezett sütőlapra teszünk. Tetejüket megkenjük olajjal (erre szezámmagot szórhatunk), bár nálam ez a fázis mindig kimarad... :) . 
40 fokos sütőben duplájára kelesztjük (kb 30 perc), majd 200 fokon 15-20 percig sütjük. Másnapra is nagyon puha marad.

Tanácsok: 
  • A zsemléket vizes kézzel szoktam formázni, nem olajossal. Így kevésbé ragad a kezemhez a tészta.
  • Egy lábasba itt is tegyünk vizet, és rakjuk a sütő aljára. Célszerű már a kelesztés előtt betenni, így nem kell nyitogatni a sütőt.
  • A megmaradt zsemléket érdemes lefagyasztani.

2 megjegyzés:

  1. KÖszi ezt a receptet!!! A férjemről derült ki nemrég, hogy gluténérzékeny. Már sikeresen próbálkozok mindenfélével, de kenyér-zsemle kérdés nehéz ügy... Ez nagyon ízlik neki! Már többször is sütöttem - és nagyon egyszerű és gyors!
    szabobeus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Örülök, hogy ízlik a párodnak! Azóta már fejlesztettem a zsemle receptemet, az új már kinézetre is jobb. :)
      Próbáld ki ezt is: http://helgiglutenfree.blogspot.hu/2012/12/szuper-zsemle.html
      Szép napot! Helga

      Törlés