Kedves ismerősömtől, Icutól kaptam egy szuper beigli receptet, amit átvariáltam gluténmentesre. :)
Hozzávalók a tésztához (2 rúd):
- 500 g Alfa Mix lisztkeverék
- 50 g cukor
- 5 g só
- 6 g FiberHusk
- fél csomag vaníliás cukor
- fél csomag Oetker instant élesztő (4 g)
- 200 g Ráma
- 1 tojássárgája
- 300 ml tej
- + 1 tojás a lekenéséhez
Az instant élesztőt elkeverjük a lisztben, majd minden hozzávalót hozzáadunk. Kb. 20 percig dagasztjuk (kézzel, vagy robotgéppel). Akkor jó a tészta, ha nem túl kemény, de nem is ragacsos.
A tésztát két részre osztjuk, és letakarva egy napig hűtőben pihentetjük.
Másnap elkészítjük a számunkra kedvelt tölteléket, és közben kivesszük a tésztát, hogy átmelegedjen.
Mielőtt kinyújtanánk a tésztát gyúrjuk át. Liszt felhasználása nélkül téglalapokat nyújtunk, majd rátesszük a tölteléket úgy, hogy a szélein maradjon egy ujjnyi tészta üresen.
A téglalapok rövidebb oldalát visszahajtjuk, a hosszabik oldaláról pedig feltekerjük. Lekenjük egy egész tojás elegyével, majd száradás után megismételjük, és egy hurkapálcikával teljesen átszúrjuk 4-5 helyen. Ezután még pihentetjük egy jó fél órát langyos helyen.
200 fokra előmelegített sütőbe tesszük a beigliket, majd 5 percenként lecsökkentjük a hőmérsékletet 10 fokkal, végül 170 fokon sütjük még 10-15 percig.
Tapasztalat:
A dagasztás után nagyon szuper állaga volt a tésztának, szerintem a gluténmentes változatot lehet azonnal sütni, vagy több tejet kell adni a tésztához, mert másnap hiába melegedett át a tészta, egy kicsit szakadozott.
Szeretném megtudni,melyik az a liszt / gluténmentes/ amelyikből beiglit készithetnék ? Sürgős választ kérek : Köszönöm.Legtöbb receptnél az van írva,hogy a " Tésztát,vagy tésztához " De nyújtás,melyik lisztből sikerül legjobban ? Ez lenne a legjobb recept.
VálaszTörlésKedves László!
TörlésElnézést, hogy csak most válaszolok...
A hozzávalóknál első helyen szerepel az általam használt liszt. Bocsánat, ha nem volt egyértelmű. A liszt hivatalos neve: Glutenix Alfa-mix lisztkeverék. Persze biztos jó hozzá a Schar MIx B is. Kelt tésztákhoz ezeket szoktam használni. A beigli tésztájába legközelebb biztosan több folyadékot fogok használni, mert 3 dl tej mellett is töredezett. Ettől függetlenül most is elfogyott rövid időn belül. :)
Szép napot! Helga