2015. február 1., vasárnap

Igazi kifli gluténmentesen!


Nagyon finom kifli

Lévárdi Angelika hívta fel a figyelmemet az itt található receptre, ami igaz nem gluténmentes, de mivel neki sikerült gluténmentesen elkészíteni ugyanezekkel az arányokkal, így én is kipróbáltam. Módosítottam pár dolgon, és tényleg nagyon finom kiflit kaptam eredményül.





Hozzávalók:
  • 28 dkg Nutri Free Mix per pane liszt
  • 27 dkg Alfa-mix liszt
  • 8 g Fiber Husk / útifű maghéj
  • 8 g szárított élesztő/ 3 dkg friss élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 1 dl langyos víz
  • 1 ek cukor
  • 2 tk só
  • 4 dkg vaj
  • 3 ek olaj / olivaolaj
  • 1 tojás
  • + tej a kiflik kenegetéséhez
Elkészítés:
A tejet összekeverjük a cukorral, és felfuttatjuk benne az élesztőt, majd minden hozzávalót összedolgozunk a robotgép dagasztókarjával. Az olajat a legvégén adjuk a tésztához.
1 óra kelesztés után a tésztát átdagasztjuk, és 3 gombócra osztjuk.
Minden egyes gombócot rizslisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk. Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani a tésztát, majd 6 körcikkre vágjuk pizzavágóval.
A körcikkeket a szélesebbik felétől szorosan feltekerjük, az így kapott kifliket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd ismét pihentetjük. Pihentetés közben párszor megkenhetjük tejjel a kiflik tetejét.
175 fokos sütőben (alsó-felső sütés) aranybarnára sütjük a kifliket. Természetesen nem hiányozhat a sütőből a vizes fazék. :) Ja, és sütés közben is megkenjük párszor a kiflik tetejét tejjel. Ettől lesz szép a színük, és fényes a felületük. Ezt a kenegetős módszert Jámbor Máté anyukájától, Timitől tanultam. :)
A kifliket meg lehet szórni magokkal, sajttal, egyéb finomsággal. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése