2013. március 10., vasárnap

Szuper gluténmentes kifli :)

Vincu már sokszor megkérdezte tőlem, hogy mikor csinálok neki olyan kiflit, amit a pékségben lehet kapni, csak ugye az nem gluténmentes. Tegnap belevágtam, és meglepődtem magam is, hogy milyen jól sikerült. Kívül ropogós, belül puha kifliket alkottam. :)



Hozzávalók 8 db kiflihez:
  • 200 g Schar Mix B lisztkeverék
  • 100 g Alfa Mix lisztkeverék
  • 6 g FiberHusk
  • 20 g friss élesztő
  • 1 mk só
  • 300 ml langyos víz
  • 3 ek olaj
Elkészítés:
Ugyanúgy készítjük, mint a "szuper" zsemlét, azzal a különbséggel, hogy az egész tésztát rizslisztes nyújtólapra borítjuk, kinyújtjuk  kb. 0,5 cm vastagságúra, és pizzavágóval 8 cikkre vágjuk. Nyújtás közben is szórjuk meg a tészta tetejét rizsliszttel, hogy ne ragadjon a nyújtófához.
Ezután a szélesebb végénél kezdve feltekerjük a tésztát, kifli formára igazítjuk, majd kivajazott, rizslisztezett tepsibe tesszük őket.

40-50 fokra előmelegített sütőben fél órán át kelesztjük, majd 200 fokon kisütjük őket. A sütőbe már az elején teszünk egy vízes lábast.
A végeredmény:








16 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyes vagy,gratulálok! :)

    VálaszTörlés
  2. Megsütöttem a kiflit. Finom lett, de nekem nem lett kívül ropogós, bepuhult a héja ..... :( Ezt leszámítva jó recept! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szió!

      Nekem még akkor is ropogós kívül, miután kiolvasztottam a mikróban fagyasztás után... Azért örülök, hogy legalább ízlett! :)

      Törlés
  3. Hát nem tudom hogy csináltad! :D Persze, az ízével nem volt gond, rögtön eltüntette. :) Most megint megpróbálkozok vele.
    Amúgy valami írói válság szagát érzem a levegőben???? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szió!
      Április elejétől dolgozom, ennek köszönhető, hogy egy ideje nem tettem fel semmi újat, de majd igyekszem. :)

      Törlés
  4. naaa, ezt is elszúrtam! Nem volt itthon Alfa Mix, Mester kenyérliszttel helyettesítettem....nem kellett volna. :( Aztán mindennek teteéjébe, mikor már a liszteket bekavartam, akkor jöttem rá, hogy friss élesztőm sincs, csak éppen lejárt porélesztőm... Aztán a tepsin kiflik sorakozó képed kinagyítva rájöttem, hogy talán meg s kellett volna kenni őket valamivel, mert a tieidnek is fényes a külseje valamitől.... Nem akar ez nekem összejönni, bár ettől függetlenül most fordult a második kifliért Hanna. :)

    VálaszTörlés
  5. Szia,

    Kezdő GM próbálkozó vagyok. Most ismerkedem mindennel. Érdeklődni szeretnék, hogy a Fiber Husk mivel helyettesíthető? vagy hol kapható? Voltam pár bioboltban, de eddig nem bukkantam rá. Én eddig Schär FARINA gluténmentes liszet vettem. Ebből megsüthető a kifli, vagy a siker érdekében tartani kell az Alfa mix+ Mix B keveréket? Ezek a termékek mennyire cserélhetőek fel?

    Köszönöm előre is, Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andi! Farina liszttel nem érdemes próbálkoznod, már ami a kenyérsütést illeti! Amúgy tészta, galuska készítéshez nagyon jó.

      Törlés
  6. Szia Andi!

    A gluténmentes alapanyagok 90%-át innen rendelem: http://lisztnix.hu/shop
    Itt lehet kapni Fiber Husk-ot is, ami egy rostgazdag sütőadalék. Nem hallottam még arról, hogy helyettesíthető lenne, persze ha nincs kéznél, akkor ki is lehet hagyni a tésztából, de akkor csökkenteni kell a foyladékot kb. 0,5-1 dl-rel. Azért jó amúgy használni, mert sok folyadékot megköt, jobb lesz dolgozni a tésztával, és nem lesz olyan morzsalékos, száraz pl. a kenyér.
    Farina lisztet még nem használtam, levestésztához vettem már, de még nem jutottam odáig, hogy felavassam.
    Ha jól tudom sikér egyik gm lisztben sincs. Kenyér, kifli sütésénél mindenképpen javaslom a schar mix b-t, mert attól szépen megkel a tészta. Persze nem szabad csak azt használni, mert nagyon megnő a kenyér, ezért teszek bele alfa mix-et is, na meg azért, mert az alfa jóval olcsóbb liszt.
    Remélem tudtam segíteni! Ha további kérdéseid vannak, írj nyugodtan az e-mail címemre: fjhelga@gmail.com

    Szép napot! Helga

    VálaszTörlés
  7. Szia Helgi!

    VÉGRE SIKERÜÜÜÜÜLT! :D
    Majd képekkel is beszámolok és most sül a gyönyörű zsemle is a recepted alapján! ;D

    Köszi a receptet! :)

    VálaszTörlés
  8. Szió!
    Jaj, de örülök neki!!! :D Ügyi vagy!
    Szívesen! ;)

    VálaszTörlés
  9. Szia Helga!
    Én már évek óta próbálok normális kenyeret sütni, de a kisfiamnak egyik sem tetszett, most, mivel megint jön a suli, tízórainak kell valami. Végre úgy tűnik, hogy ez a kifli a megoldás. Eddig a diétánk (tej, tojás, glutén) mindig a tízórainál bukott meg.
    "Szerencse", hogy neki nem emésztőszervi gondot okoznak ezek a dolgok, hanem elég durva ekcémát.Ha "bűnözik" maximum kikaparja magát. Most elég elszánt, és ez a kifli szerintem segít a kitartásban. :)
    Nagyon szépen köszönöm, hogy megosztottad a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szió!
      Örülök, ha hasznát veszed a recepteknek! :) Ezt a tésztát variálhatod is különféle töltelékekkel. Van hogy teszek bele kolbászt, trappista sajtot, vagy pizzakrémmel kenem meg, arra sonka, reszelt sajt, és feltekerés után megszórom még reszelt sajttal, úgy sütöm meg. Ha a só mennyiségét csökkented, és teszel a tésztába pici cukrot, akkor édes töltelékkel is meg lehet tölteni. Igaz ezt még nem próbáltam ki, de majd most! :) Nekünk is bőrproblémánk van! Januártól én is tartom a diétát, de a bőröm valahogy nem akar javulni, pedig szigorúan betartom a diétát....
      Mit szólt a kisfiad a kiflihez?
      Szép napot! Helga

      Törlés