Ahogy a 4 éves kisfiam mondja: Anya féle kenyér :)
Sokféle receptet kirpóbáltam én is, de végre sikerült egy olyan kenyeret összehozni, ami nagyon tuti! :)
Hozzávalók:
- 35 dkg Schar Mix B
- 15 dkg Alfa-mix
- 8 g Fiber Husk
- 16 g friss élesztő
- 600 ml langyos víz
- 3 ek olaj
- pici cukor
- 1 tk só
A langyos vízben elkeverjük az élesztőt, illetve egy kevés cukrot, majd minden hozzávalót összedolgozunk a robotgéppel. Kb. 10 percig dagasztjuk.
Olajjal, vagy vajjal kikent formába tesszük, és szépen elsimítotjuk a tetejét vizes kanállal. Ezután betesszük a 40 fokos sütőbe, ahol kb. 50 percig kelesztetjük. A sütő aljára rakjunk egy lábasba vizet. Ha szépen megkelt a kenyér, akkor felvesszük a hőfokot 200 fokra, és kb. 50 perc alatt el is készül. Az elkészült kenyeret egy rácsra borítjuk, és úgy hagyjuk kihűlni.
Tanácsok:
- A vizet nem érdemes helyettesíteni tejjel, mert akkor a sülés közben összeesik a kenyér.
- Sütés után megkenhetjük a kenyér tetejét olajos vízzel, így megpuhul a teteje. Szeletelésnél könnyebb lesz a dolgunk. :)
- Csak azután kezdjük el felszeletelni a kenyeret, ha már teljesen kihűlt.
- Ha van hely a fagyasztóban, érdemes a felszeletelt kenyeret lefagyasztani, és mindig csak annyit kivenni, amennyire éppen szükség van.
Kedves Helga!
VálaszTörlésPróbálkoztam már többször is a kenyérrel,de a végén, amikor kivettem a formából összeesik. Van ötleted, hogy mitől lehet? A kelesztés után a vizet ki kell venni a sütőből? Előre is köszi a segítséged!Hálás köszönet a sok receptért! Üdv:Detti
Szió Detti!
TörlésNekem még sosem esett össze... Olyan szokott lenni, hogy a kenyér tetején keletkezik egy kis üres rész. Ugyanolyan alapanyagokat használtál, mint én? Betartottad az arányokat is? Egyébként nem veszem ki a vizet, végig bent marad, a sütő ajtaját is csak akkor nyitom már csak ki, amikor kiveszem a kész kenyeret.
Örülök, hogy nézegeted a recepteket! :) A héten még igyekszem feltenni új recepteket.
Szép napot! Helga