2015. február 15., vasárnap

GM Sütőben sült fánkok

Sütőben sült fánkok


Az interneten barangolva találkoztam a sütőporos fánk recepttel. Gondoltam egyet, vettem fánk sütőformákat, és a már jól bevált fánk receptemet átvariáltam sütőben süthető változatra. :) Jelentem: a család nagyon meg volt vele elégedve!  :D


Hozzávalók: (kb. 30 db fánkhoz)
  • 40 dkg Alfa-Mix liszt
  • 8 g Útifű maghéj
  • 80 g cukor
  • 20 g vaníliás cukor
  • 10 g sütőpor (1 csomag, csak nekem ömlesztve van, és ennyit mértem ki)
  • 2 egész tojás
  • 500 ml tej
  • 100 g olaj
  • pici rum aroma
  • pici só
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd beleöntjük a többi hozzávalót, és a robotgép dagasztókarjával csomómentesre keverjük. A megszokottól ez egy lágyabb tészta, mert gondoltam így könnyebb dolgom lesz a sütőformába beleegyengetni. :)
A sütőformákat jó alaposan bekenjük vajjal, hogy ne ragadjon majd bele a tészta, ezután egy kiskanál segítségével megtöltjük a fánkformákat. 175 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a fánkokat (nekem kb. 20 perc kellett hozzá).
A kész fánkokat azonnal vegyük ki a formából, így kívül ropogós, belül puha lesz az állaga. 
Van aki csokiba mártja a fánkokat, és még megszórja ezzel-azzal. Mivel nálunk beteg az egész család, nem volt energiám külön csokit olvasztgatni, egyszerűen megkentem házi baracklekvárral, illetve nutellával a fánkokat. :)

2015. február 9., hétfő

GM Sós, és édes kekszvariációk

Kekszvariációk


Édes kekszek

Mézeskalács tésztából

Linzer tésztából

Almás pite tésztájából

Linzer tésztából

Sós kekszek

Mindegyik variáció a perec tésztájából készült, persze ízlés szerint lehet variálni. :)
Ropi szerűség :)

Feliratos kekszek :)


Mese kekszek :)





Kenyérvariációk

Kenyérvariációk


Amarantos kenyér


A kenyér tésztájába tettem 2 ek saját termesztésű puffasztott amarantot, és a tetejét is megszórtam vele.


Magvas kenyér
Ennek a kenyérnek a tetejét megszórtam lenmag, szezámmag, tökmag keverékével.



Itt a kenyér tésztájába kevertem 1-1 ek lenmaglisztet, tökmaglisztet, majd az első kenyér tetejét megszórtam napraforgó maggal, a másodikat a már említett lenmagos-szezámmagos-tökmagos keverékkel, a harmadikat pedig hagytam "csupin". :)

GM Tiramisu egyszerűen

Tiramisu


Hozzávalók:
  • GM babapiskóta, most éppen Schart használtam, de általában saját készítésű babapiskótával készítem (babapiskóta)
  • 2 dl meleg víz/tej
  • 3 kk Omnia istant kávé
  • 2 kk rum/rum aroma
Krémhez (nagy adag):
  • 1 cs Dr. Oetker Házi krémes krémpor
  • 9 dl tej
  • 250 g mascarpone 

Elkészítés:
Robotgép segítségével felverjük a tejet a krémporral. Ha elérte a megfelelő állagot, alaposan hozzákeverjük a mascarponét.
A meleg vízben/tejben feloldjuk az instant kávét, elkeverjük benne a rumot/rum aromát , és belemártjuk a babapiskótákat úgy, hogy nem szívják meg magukat nagyon. Ha nem elég a kávés keverék, akkor készítsünk újabb adagot.
Az így beáztatott babapiskótákat egymás mellé helyezzük egy jénai edényben (nálam 2 darabra volt szükség :) ), majd jó alaposan befedjük a mascarponés krémmel. Ezután jön még egy babapiskótás réteg, majd befejezésképpen ismét egy krémes réteg. Kb. fél napot hagyjuk állni a hűtőben, ha kibírjuk addig. :D


GM mini kenyér

Mini kenyerek

Mivel most már ketten tartjuk a gluténmentes diétát, átálltam 3 kicsi kenyér sütésére.



Hozzávalók:
  • 40 dkg Schar Mix B liszt
  • 26 dkg Alfa-Mix liszt
  • 10 g Fiber Husk/útifű maghéj
  • 20 g friss élesztő
  • pici cukor
  • 750 ml langyos víz
  • 2 tk só
  • 4 ek olaj
Elkészítés
Az eredeti receptnél leírtak szerint ( kenyér ), csak ebben az esetben 3 db kis méretű jénaiban sütöm meg a kenyereket. :)

2015. február 8., vasárnap

GM Fasírtgolyók

Fasírtgolyók

Hozzávalók:
  • 80 dkg darált hús
  • 22 dkg reszelt krumpli
  • 5 db extrudált kukoricakenyér
  • 2 tojás
  • 1 cs Lucullus fasírt fűszerkeverék
Elkészítés:
A kukoricakenyeret aprítógéppel zsemlemorzsa állagúra aprítjuk, majd minden hozzávalót jó alaposan összedolgozunk. Pici golyókat formázunk a masszából, kukoricalisztben megfogatjuk, és forró olajban aranybarnára sütjük.



GM tárkonyos raguleves

Tárkonyos raguleves

Kedves Kolleganőmtől, Kovácsné Judittól származik ez a recept.

Hozzávalók:
  • 1 egész, felkockázott csirkemell
  • 1 nagyobb hagyma
  • olaj, vagy zsír
  • 2-4 babérlevél
  • sárgarépa
  • petrezselyem
  • zöldborsó
  • burgonya
  • só és gm ételízesítő
  • bors
  • tárkony
  • mustár, vagy citromlé
  • tejföl, vagy tejszín
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk (én le szoktam reszelni), és olajon/zsíron megdinszteljük, majd rátesszük az apróra vágott husit, és csak azután öntjük fel vízzel, ha már szépen kifehéredett a hús. 
Ezután teszem bele az ételízesítőt, sót, babérlevelet, borsot, tárkonyt, valamint az apróra vágott répát, petrezselymet, burgonyát, illetve a borsót.
Amikor már majdnem megfőtt a leves, öntök bele egy pici citromlevet, valamint egy nagy tejfölt is belekeverek.

Levesbetétként lehet bele készíteni burgonyagombócokat:
  • 2 db héjában főtt burgonya
  • szerecsendió
  • bors
  • 1 tojásságája
  • Alfa-Mix liszt
A burgonyát krumplinyomón átdolgozzuk, ízlés szerint ízesítjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, és annyi lisztet, hogy pici apró gombócokat tudjunk belőle formázni. Nekem ez az adag 3 levesbe is elég lett. Amit nem használtam fel azonnal, azt lefagyasztottam. :) Legutóbb apróra vágott burgonyával helyettesítettem a gombócokat, és így is nagyon finom lett a leves. :)

2015. február 1., vasárnap

GM Sajtgolyó, sajtkrokett

Sajtgolyó, sajtkrokett

Az interneten találkoztam ezzel a nagyon szuper recepttel, sajnos nem tudom már honnan származik...



Hozzávalók:
  • 30 dkg trappista sajt
  • 1 púpos ek Alfa-mix liszt
  • 1 tojás

Elkészítés:
A sajtot lereszeljük, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, és kézzel jól összedolgozzuk. Ízlés szerint vagy golyókat, vagy kis rudakat sodrunk a kapott masszából, és olajban aranybarnára sütjük őket. Nem fog kifolyni a sajt!
Krumplipürével, de kukoricás rizzsel is nagyon finom akár ebédre, akár vacsorára! :)

GM Bukta

Bukta

Végre sikerült olyan buktát alkotnom, ami hasonlít a búzalisztesre. Az eredeti recept itt található. A Nutri free liszt elég sós, így legközelebb lehet Schar mix b-vel fogom elkészíteni. Próbáltam követni a receptet, de néhol kénytelen voltam változtatni.


Hozzávalók:
  • 50 dkg Nutri Free mix per pane liszt
  • 2 púpos ek Alfa-mix (mivel nagyon híg lett először a tészta.)
  • 1 kk Fiber Husk / útifű maghéj
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 tojás
  • 16 dkg cukor (a liszt sós mivolta miatt még többet is elbírt volna)
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 2 dl langyos tej
  • 1,5 dl langyos víz
  • lekvár
Elkészítés:
A hozzávalókat összedolgozzuk alaposan a robotgép dagasztókarjával. Fél óra pihentetés után rizslisztezett felületre borítjuk a tésztát, kicsit átgyúrjuk, és kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Pizzavágóval felvágjuk egyenlő darabokra, és megtöltjük lekvárral. A széleket jól összedolgozzuk, hogy ne folyjon ki belőle a lekvár. Az így elkészült buktákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymáshoz közel, és 180 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük őket. A tepsi alján persze ott van a vizes fazék. :)

Igazi kifli gluténmentesen!


Nagyon finom kifli

Lévárdi Angelika hívta fel a figyelmemet az itt található receptre, ami igaz nem gluténmentes, de mivel neki sikerült gluténmentesen elkészíteni ugyanezekkel az arányokkal, így én is kipróbáltam. Módosítottam pár dolgon, és tényleg nagyon finom kiflit kaptam eredményül.





Hozzávalók:
  • 28 dkg Nutri Free Mix per pane liszt
  • 27 dkg Alfa-mix liszt
  • 8 g Fiber Husk / útifű maghéj
  • 8 g szárított élesztő/ 3 dkg friss élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 1 dl langyos víz
  • 1 ek cukor
  • 2 tk só
  • 4 dkg vaj
  • 3 ek olaj / olivaolaj
  • 1 tojás
  • + tej a kiflik kenegetéséhez
Elkészítés:
A tejet összekeverjük a cukorral, és felfuttatjuk benne az élesztőt, majd minden hozzávalót összedolgozunk a robotgép dagasztókarjával. Az olajat a legvégén adjuk a tésztához.
1 óra kelesztés után a tésztát átdagasztjuk, és 3 gombócra osztjuk.
Minden egyes gombócot rizslisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk. Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani a tésztát, majd 6 körcikkre vágjuk pizzavágóval.
A körcikkeket a szélesebbik felétől szorosan feltekerjük, az így kapott kifliket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd ismét pihentetjük. Pihentetés közben párszor megkenhetjük tejjel a kiflik tetejét.
175 fokos sütőben (alsó-felső sütés) aranybarnára sütjük a kifliket. Természetesen nem hiányozhat a sütőből a vizes fazék. :) Ja, és sütés közben is megkenjük párszor a kiflik tetejét tejjel. Ettől lesz szép a színük, és fényes a felületük. Ezt a kenegetős módszert Jámbor Máté anyukájától, Timitől tanultam. :)
A kifliket meg lehet szórni magokkal, sajttal, egyéb finomsággal. :)