2012. november 28., szerda

Perec 1.2

Már megint módosítgattam az összetevők arányán, és hatalmas siker övezte a végeredményt! :D



Tehát a legújabb változat hozzávalói: (Dupla adag!!! :D )
  • 600 g Emese kenyérpor
  • 100 g rizsliszt
  • 100 g kukoricaliszt
  • 70 g kukoricakeményítő
  • 20 g burgonyapehely
  • 20 g puffasztott amarant
  • 10 dkg friss élesztő
  • 50 dkg Ráma (olvasztva)
  • 2 tojás
Az elkészítése megtalálható a Perec 1.0 változatnál. :)

Ebből az adagból kb. 80 db perec lesz, és 20 db ropi/grissini, kinek hogy tetszik. ;)

2012. november 17., szombat

Babapiskóta, piskótatallér

Babapiskóta / Piskótatallér



Hozzávalók:
  • 3 tojás
  • 200 g Emese süteménypor
  • 100 g Alfa-mix lisztkeverék
  • 150 g cukor
  • 20 g vaníliás cukor
  • kevés sütőpor

Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukrokkal összekeverjük. A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, majd óvatosan beleforgatjuk a cukros tojássárgájákat, végül hozzáadjuk a sütőporos lisztet.
Habnyomóba, vagy kilukasztott zacskóba tesszük a masszát, és babapiskóta, vagy tallér formákat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsibe.
180 fokra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt elkészülnek.

Tanács:
A sütőből kivéve várjuk meg, amíg kihűlnek a babapiskóták, mert akkor könnyebben lejönnek a sütőpapírról.

A legtutibb gluténmentes fánk! :)

Fánk



Hozzávalók:
  • 250 g Alfa-mix lisztkeverék
  • 4 g FiberHusk
  • 180-200 ml langyos tej
  • 30 g friss élesztő
  • pici rumaroma
  • 50 g cukor
  • 60 g olaj
  • 2 tojássárgája
  • pici só
Elkészítés:
A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd minden hozzávalót alaposan összedolgozunk a robotgép dagasztókarjával.
Meleg helyen a duplájára kelesztjük, ami kb. fél órát jelent.
Ezután rizslisztes szilikon lapon ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és ismét várunk egy fél órát, mielőtt kisütnénk a fánkokat.

Nagyon finom, ruganyos tésztájú fánkok lesznek! Pillanatok alatt elfogyott! :D

Fánk

Fánk

A recept innen származik, de a liszt mennyiségét kicsit növeltem.




Hozzávalók:
  • 50 dkg Emese süteménypor
  • 3 tojás
  • pici só
  • 1 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 5 dkg olvasztott Ráma
Elkészítés:
A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd minden hozzávalóból tésztát dagasztunk. Rizsliszttel megszórt szilikon lapon kétujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk nagy pogiszaggatóval.
A kiszaggatott fánk közepét kilyukasztjuk az ujjunkkal, és a nem lisztes felével a forró olajba tesszük, és fedő alatt aranybarnára sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük.

"Tejbegríz"

"Tejbegríz"



Hozzávalók:
  • 1 liter tej
  • 2 dl víz
  • 150 g rizsdara
  • ízlés szerint cukor, valamint vaníliás cukor

Elkészítés:
A tejet feltesszük főni a vízzel, és amikor már azt látjuk, hogy nemsokár kifutna, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, cukrot, valamint folyamatos kevergetés mellett a rizsdarát.
Olyan 5 percig még főzzük, s ha már érezzük, hogy sűrűsödik, akkor el lehet zárni. Negyed óra eltelte után még jobban megszívja magát, és már lehet is enni. Kakaóporral, vagy fahéjjal megszórhatjuk, de magában is nagyonfinom! :)


Túrós-almás fánk

Túrós-almás fánk




Hozzávalók:
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg Alfa-mix liszt
  • fél kk sütőpor
  • 1 savanykás alma
  • 2 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • fél dl tej
  • 3 ek rum, vagy kevés rumaroma

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a túrót pedig a tojásokkal, cukrokkal, tejjel, rummal. Az almát nagyon apróra vágjuk, és minden hozzávalót összekeverünk.
Az olajat a legkisebb fokozaton felhevítjük, és amikor már elég forró, kiskanál segítségével beleszaggatjuk a masszát. Annyit süssünk ki egyszerre, amit kényelmesen meg tudunk fordítani.
Ízlés szerint tálalhatjuk lekvárral (eper, barack, stb.), csokikrémmel, nutellával, fahéjas cukorral. :)

Almás pite

Almás pite

Az eredeti recept innen származik, viszont ott a kép alapján nekem túl vékonynak tűnt a tészta, ezért növeltem a tészta arányait. Így viszont talán túl vastag lett... Mondjuk a család már forrón nekiesett, és bőszen tesztelték, tehát így is nagyon finom lett. :)


Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg Alfa-mix liszt
  • 25 dkg rizsliszt
  • 10 dkg kukoricakeményítő
  • 5 dkg Emese süteménypor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 20 g vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • csipet só
  • 25 dkg puha Ráma
  • 2 dl tej
  • 90 g cukor
Töltelék:
  •  1,5 kg alma
  • 150 g cukor
  • 2 csapott kk fahéj

Elkészítés:
Az almát lereszeljük, és összekeverjük a cukorral, illetve a fahéjjal.
A tésztához szükséges alapanyagokat összedoglozzuk, két részre osztjuk, és a hűtőben pihentetjük 1 órát. Én ezt a fázist kihagytam.
Az egyik tésztát kinyújtjuk, és vagy sütőpapírral bélelt, vagy vajazott lisztezett tepsibe rakjuk.
A tészta tetejét megszórjuk rizsliszttel, vagy kukoricaliszttel, majd ráhalmozzuk az enyhén kinyomkodott fahéjas-cukros reszelt almát, és erre tesszük rá óvatosan a másik kinyújtott tésztalapot.
A felső tésztalapot megszúrkáljuk villával, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük a pitét.


Kókuszgolyó

Kókuszgolyó

Eredeti recept innen van. Természetesen itt is módosítottam az összetételen.



Hozzávalók:
  • 1,5 dl tej
  • 22 dkg cukor
  • 5 dkg Szerencsi kakaópor
  • 20 dkg vaj
  • 25 + 10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A tejet a cukorral lassú tűzön, sűrű kevergetés mellett összefőzzük egy lábasban. A cukor elolvadása után még 2-3 percig tovább főzzük a cukros tejet.
Ezután hozzáadjuk a kakaóport, ismét 2-3 percig tovább főzzük a masszát, majd hozzáadjuk a 10 dkg vajat, és 10 dkg kókuszreszeléket. Ha a vaj elolvadt, levesszük a tűzről, és hagyjuk egy kicsit hűlni.
Hozzáadjuk a másik 10 dkg vajat, valamint a 15 dkg kókuszreszeléket, és jól összekeverjük a masszát.
Ha teljesen kihűlt a massza, golyókat formálunk, amiket meghempergetünk kókuszreszelékben.
Tömény kókusz az egész, de nagyon finom! :)

Vajas, sajtos pogácsa

Vajas, sajtos pogácsa

Az eredeti receptet a Mester Családnál láttam, de sajnos nem találom a linket.
Természetesen itt is változtattam pár dolgon. :)

Hozzávalók:
  • 2,5 dl langyos tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 45 dkg Emese kenyérpor
  • 20 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg reszelt sajt
  • pici só
Elkészítés:
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd minden hozzávalót  jól összedolgozunk.
A kapott tésztát 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét késsel rácsozzuk, megkenjük a tojásfehérjével, megszórjuk sajttal, és kiszaggatjuk a pogácsákat.
A kiszaggatott pogikat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 percig sütjük.


Lángos

Lángos

A recept a Gluténmentes Bt. oldaláról van.





Hozzávalók:
  • 1 csomag Emese kenyérpor (45 dkg)
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • fél pohár tejföl
  • 1 tojás
  • 1 ek olaj
  • pici tej

Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsoljuk a lisztben, majd minden összevalót jól eldolgozunk. Tej annyi kell bele, hogy jól lapítható, lágy tésztát kapjunk. Ha kész, 1 napot hűtőszekszérnyben pihentetjük. Szokásos módon kisütjük.

Tanács:
  • Sütés előtt jó, ha fél órával hamarabb kiveszünk annyit tésztát, amennyit egyszerre meg szeretnénk sütni, mert akkor megpuhul, és könnyebb formázni is. 
  • Érdemes jó laposra formázni a lángost, mert egyébként nagyon tömény lesz a tésztája. 
  • Az eredeti receptben azt írják, hogy vizes kézzel lapítsuk el a lángost, de nekem jobban bevált a rizsliszttel való beszórás. Abszolút nem ragad úgy a tésztája!
  • Négyünknek (2 felnőtt, és 2 gyerek) két alkalommal volt elég ez a mennyiség.Ez egyszerre 6 nagy lángost jelent.
  • Másnap még finomabb lett! :)


Kakaós csiga

Kakaós csiga

Eredeti recept innen van, de itt is módosítgattam pár dolgot. :)







Hozzávalók a tésztához:

  • 250 ml langyos tej
  • 100 ml langyos víz
  • 40 g cukor
  • 20 g friss élesztő
  • 320 g Alfa-mix liszt
  • 8 g FiberHusk
  • 14 g burgonyapehely (kb. 1 evőkanállal)
  • 3 ek olaj
  • pici só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 2-3 ek olvasztott vaj/margarin
  • Nesquik kakaópor
Elkészítés:
A langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd minden hozzávalót jól eldolgozunk a robotgép dagasztókarjával.
Langyos helyen kb. egy órát kelesztjük.
Ezután egy olajos szilikonos lapon kb. 1 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk.
A tetejét megkenjük az olvasztott vajjal/margarinnal, és jó vastagon megszórjuk a kakaóporral.
A szilikon lap segítségével feltekerjük , és éles késsel 2-3 cm széles szeleteket szelünk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket olyan 2 cm távolságra, meglocsoljuk a tetejüket vaníliacukros tejjel, és még fél órát kelesztjük.
200 fokra előmelegített sütőbe tesszük őket, amikor azonban már kezd pirulni a csigák teteje, ismét meglocsoljuk vaníliacukros tejjel. Ezt követően még 10 percig sütjük a csigákat 150 fokon.



Perec 1.1 :)

Tegnap este kicsit módosítottam a perechez használt liszt összetételén. Az eredménye: kicsit lágyabb tészta, viszont kihülve sokkal ropogósabb lett a perec, és a ropi. :)

Tehát a liszten kívül minden hozzávaló változatlan marad. A liszt pedig így alakul:
  • 60 dkg Emese kenyérpor
  • 3 dkg burgonyapehely
  • 9 dkg rizsliszt
  • 9 dkg kukoricaliszt
  • 9 dkg kukoricakeményítő

Linzer karika

Linzer karika

A recept a Gluténmentes Bt. oldaláról van. 



Hozzávalók:
  • 1 csomag Emese süteménypor (40 dkg)
  • 20 dkg puha Ráma
  • 1 tojás
  • 1 csomag sütőpor
Elkészítés:
A hozzávalókat jól összedolgozzuk, a kapott tésztát vékonyra nyújtjuk, és linzerszaggatóval kiszaggatjuk.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
A kisült linzereket megkenjük lekvárral (pl. eper, barack), és a lyukas linzereket rátesszük. Nagyon finom, puha, mégis omlós tésztája van!



2012. november 16., péntek

Perec, és ropi 1.0

Perec, és ropi/grissini

A recept a Gluténmentes Bt. oldaláról van.




Hozzávalók: (dupla adag... :D )

  • 2 csomag Emese kenyérpor (90 dkg)
  • 50 dkg Ráma
  • 1 nagy tejföl (450 g)
  • 10 dkg élesztő
  • 2 tojás
Elkészítése:
A kenyérporban elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáöntjük a felolvasztott rámát, a tejfölt, a tojásokat, és az egészet összedolgozzuk a robotgép dagasztókarjával.
Ha jól összeállt a tészta, a hűtőben pihentetjük egy órát.
Kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és perec szaggatóval kiszaggatjuk. Lehet belőle sodorni kis rudakat is, és akkor házi ropink, vagy grissinink is lesz. :)
Lehet a tetejére szórni puffasztott amarantot, szezám magot, illetve sajtot is! 
200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Nagyon finom!!! :)