2012. október 31., szerda

Kuglóf

Kuglóf

Kíváncsiság képpen vettem egy Novalim gluténmentes kuglóf lisztkeveréket még régebben. A recept fent van a csomagoláson, sajnos nem írtam le, de úgyis fogok még csinálni. :) A lisztkeverék mellett csak tojásra, és olajra volt szükség. Ezeket összedolgoztam a robotgéppel, és kuglóf formában kisütöttem.

Ilyen lett a végeredmény:


Egy próbát szerintem mindenképpen megér, mert tuti siker! :)

2012. október 24., szerda

Túrós-sajtos rudacskák

Túrós-sajtos rudacskák

A recept innen származik, de a kép saját! :)



Hozzávalók:
  • 10 dkg túró,
  • 10 dkg rizsliszt
  • 5 dkg margarin
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 0,5 kk szódabikarbóna
  • A tetejére 5 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, sütőpapíron kinyújtjuk, megszórjuk sajttal, majd késsel, vagy pizzavágóval csíkokra vágjuk, és így tesszük be a 180 fokra előmelegített sütőbe.

Reszelt túrós

Reszelt túrós


Hozzávalók:

Tészta:
  • 50 dkg Emese süteménypor
  • 12 dkg cukor
  • 25 dkg Ráma
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 3 kanál Szerencsi kakaópor
Töltelék:
  • 75 dkg túró
  • 22 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojásfehérje

Elkészítés:

Tészta:
A hozzávalókat addig gyúrjuk, amíg össze nem áll a tészta, majd kettéosztjuk, és 1-2 órára betesszük a fagyasztóba, hogy reszelhető legyen.  Ha elég kemény már a tészta, akkor az egyiket a tepsi aljára reszeljük, a másikat pedig majd a töltelék tetejére.

Töltelék:
A tojásfehérjéket felverjük kemény habnak. A túrót, tojásokat, cukrokat egy tálban összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a felvert tojásfehérjéket. Szépen eloszlatjuk a reszelt tésztán.

180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Rizslisztes keksz

Riszlisztes keksz




Hozzávalók:
  • 150 g Alfa-mix
  • 260 g rizsliszt
  • 1 csipet só
  • 120 g cukor
  • 150 g puha vaj
  • 1 tojás
  • 4 ek tej
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 cs sütőpor
Elkészítés:
A vajat habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, a sütőporos lisztkeveréket, s végül a tejet. Mivel kekszkinyomóval készítettem a kekszeket, így egy kicsivel több tejet tettem bele, hogy lágyabb legyen a tészta. Ha nincs kekszkinyomónk, akkor szilikonlapon kinyújtjuk, és tetszés szerinti formákat szaggatunk a tésztából, amiket kivajazott tepsibe teszünk, és 170 fokra előmelegített sütőben megsütünk. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni őket, mert melegen nagyon törnek.


Krumplis pogi

Krumplis pogi


Hozzávalók:
  • 50 dkg krumpli
  • 40 dkg gluténmentes kenyérpor (Alfa-mix)
  • 2 dkg élesztő
  • 50 ml langyos tej
  • 1 mk cukor
  • 2 kk só
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek tejföl
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg sajt a pogik tetejére
Elkészítés:
A krumplit megfőzzük, majd átnyomjuk krumplinyomón. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. A krumplit még melegen összedolgozzuk az összes hozzávalóval. Ha szükséges, lehet bele tenni még lisztet. A tészta puha legyen, és ne ragadjon.
Langyos helyen kelesztjük még fél órát, aztán rizslittel megszórt deszkán/szilikonlapon 2 cm vastagra nyújtjuk. Késsel rácsozzuk, megkenjük a tetejüket tojásfehérjével, szórunk rá sajtot, és kiszaggatjuk őket. Szaggatás után kicsit megsodorjuk a pogikat, hogy magasabbak legyenek
Előmelegített sütőben (kb. 180 fok) aranybarnára sütjük.


Gyors sajtos pogi

Gyors sajtos pogi


Hozzávalók:
  • 400 g Alfa-mix
  • kb. 30 g brugonyapehely
  • 250 g olvasztott Ráma
  • 2 pohár tejföl
  • 2 tojás
  • 25 dkg sajt
  • kb. 8 g sütőpor
  • 10 g só
Elkészítés:
A sütőport elkeverjük a liszttel, és minden hozzávalót összedolgozunk. Rizsliszttel megszórt deszkán/szilikonlapon 1,5-2 cm magasra kinyújtjuk, késsel rácsozzuk, megszórjuk sajttal, és kiszaggatjuk. Olyan 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.


2012. október 23., kedd

Csodás csokis muffin

Csodás csokis muffin



Hozzávalók (kb. 30 darab):
  • 30 dkg Emese süteménypor
  • 4 tojás
  • 30 dkg vaj/Ráma
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg vaníliáscukor
  • 10 ek baracklekvár
  • 1 cs sütőpor
  • 10 dkg Szerencsi kakaópor
  • 10 dkg tejcsoki, de lehet étcsoki is :)

Elkészítés:
A vajat/rámát habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat, és a lekvárt. Ezután hozzákeverjük a sütőporos lisztet, a legvégén pedig az apróra tördelt csokit. A muffinpapírokat 2/3-ig megtöltjük a tésztával, és 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük a muffinokat.


Csokis keksz

Csokis keksz

A recept innen van, de nekem ezzel a recepttel rettentően folyékony lett a tészta, így módosítottam rajta. Nem aprózunk, így rögtön 4-szeres adagot csináltam, a módosítás után, viszont 6-szorosára duzzadt, úgyhogy készült pár keksz. :D


Hozzávalók (1 adag)
  • 20 dkg Emese süteménypor
  • 10 dkg rizsliszt
  • 10 dkg olvasztott vaj/Ráma
  • 10 dkg kristálycukor
  • 0,5 dkg vaníliás cukor
  • 0,5 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 1 tábla étcsoki/tejcsoki
Elkészítés:
A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáöntjük a tojásokat, aztán a szódabikarbónás lisztet, végül pedig az apró darabokra vágott csokit.
Sütőpapírral bélelt tepsibe apró golyókat teszünk, picit ellapítjuk őket, és mehetnek is a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 5 perc alatt el is készülnek.

Tanács:
  • A következő adagnál valószínűleg csökkenteni fogom a cukor mennyiségét, pedig már így is jóval kevesebbet tettem bele, mint ahogy az eredeti receptben szerepelt.
  • A vajat, rámát lehet vegyesen is használni, én is így csináltam most. :)
  • 7-8 darab keksz fér el egy tepsibe.
  • Alsó-felső sütés mellett nem középre tettem a kekszeket, mert az első adag kisütése után azt láttam, hogy az alja jól megsült, de a teteje picit nyersnek tűnt. Tehát egy fokkal magasabban sütöttem ki a többit.
  • Sütés után nagyon puhák, de ahogy kihül, megkeményedik, akkor érdemes levenni a sütőpapírról.



Tésztagépem :)

Pár napja kaptam egy szuper tésztagépet! Már csak egy jó gluténmentes tésztareceptet kell találnom, és használatba is veszem. :D



2012. október 18., csütörtök

Beköszöntő :)

Tegnap este megkérdeztem Vincétől, hogy mi jut eszébe arról a szóról, hogy gluténmentes. Nagyon édesen azt a választ kaptam, hogy FINOM! :) 
Egy éve tartjuk a gluténmentes diétát, és örömmel tölt el, hogy így vélekedik róla. 
Ennek örömére el is kezdem a blogomat. :)

Gofri

Gofri







Hozzávalók:
  • 25 dkg rizsliszt
  • pici szódabikarbóna
  • 4 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 12 dkg olvasztott Ráma
  • 1 ek vaníliás cukor

Elkészítés:
A tojásokat felverjük, majd összekeverjük az olvasztott rámával, cukorral, tejjel, végül a szódabikarbónás rizsliszttel.
A gofrisütőt érdemes minden egyes sütés előtt pici olajjal kikenni.
A kisütött gofrikat rácsra tesszük, így nem puhul meg a külső ropogós rész. :)
Csokipudinggal, nutellával, tejszínhabbal, lekvárral, stb... tálaljuk.





Pizza

Pizza

 Szimpla adag sonkás


Dupla adag sonkás-kolbászos-téliszalámis


Hozzávalók (szimpla adag):
  • 125 g Schar Mix B (Alfa-mix is tökéletes hozzá!)
  • 4 g Fiber Husk
  • 125 ml langyos víz
  • 10 g friss élesztő
  • 2-3 ek olaj/olivaolaj
A vízben elkeverjük az élesztőt, majd minden hozzávalót összekeverünk a robotgép dagasztókarjával. Kb. 5 percig dagasztjuk.
Ha kész, vizes kanállal egy sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk a tésztát, majd vizes kézzel szétsimítjuk a papíron. Villával megszurkáljuk, és meleg helyen kelesztjük még egy kicsit. Megkenjük pizzakrémmel, szórunk rá morzsolt oregánót, és olyan feltétet teszünk rá, amilyet csak szeretnénk. :)
200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.






Palacsinta

Palacsinta



Hozzávalók:
  • 4 dl tej
  • 20 g olaj
  • 2 tojás
  • pici só
  • vaníliás cukor
  • 100 gr Alfa-mix liszt
  • 10-15 g rizsliszt
Mivel Vincunak külön szoktam palacsintát csinálni, így az ő adagját egy tupperware-os mix-fix-ben szoktam összerázni, a hozzávalókat pedig a felsorolásnak megfelelően teszem bele.
Sütés előtt szoktam várni negyed órát, mert addigra megszívja magát a keményítő, ami a gm lisztben van.
Az első palacsintánál érdemes beolajozni a palacsintasütőt, a többinél már nem szükséges, hiszen tettünk a tésztába olajat.
Ebből az adagból kb. 7 nagyobb darab palacsinta lesz.


Torták

Gluténmentes torták








Piskóta 26 cm-es  formához:

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 12 dkg rizsliszt
  • 6 dkg étkezési keményítő
  • 18 dkg cukor (lehet kevesebb is)
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 2 ek olaj/ olvasztott vaj
Elkészítés:
A tojásokat egészben felverjük habosra, kanalanként beletesszük a cukrot, majd az olvasztott zsiradékot, végül a szódabikarbónával, keményítővel összekevert rizslisztet.

A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, de rögtön le is vesszük a hőfokot 180-ra. A későbbiekben én még lejjebb szoktam venni a hőt, fokozatosan 160 fokig, és ezért kicsit tovább sütöm.
Kb. 35-40 perc alatt sül így meg, de sütője válogatja. :)
Ha kisült, a formával együtt tegyük rácsra, hogy kihűljön kicsit, majd óvatosan lazítsuk meg a szélét, végül vegyük ki a formából, és húzzuk le róla a papírt.

Alapkrém, ahogy Anyukámtól tanultam:
25 dkg rámát habosra kavarunk 25 dkg cukorral.
2,5 dl tejből és 1 csomag vaníliás pudingból készítsünk sűrű masszát. Folyamatos kevergetés mellett hűtsük ki, majd keverjük össze a cukros rámával.
Ezután ízesíthetjük Szerencsi kakaóporral, vagy darált dióval. :)



Kifli

Kifli



Tudom, hogy nem egészen úgy néz ki, mint egy igazi kifli, de a kisfiam számára ez bizony az. :) Majd igyekszem fejleszteni rajta, de a gm tésztákat nem igazán egyszerű formázni, ha pedig túl sok lisztet teszek bele, akkor meg nagyon tömör lesz.

A receptje ugyanaz, mint a lentebb már leírt zsemlének, csak itt tettem a tésztába még egy kis Fiber Husk-ot( 4 g) és egy picivel több vizet, amitől kevésbé folyt szét a tészta sütés közben.


Zsemle

Zsemle



Hozzávalók:

  • 250 gr Schar Mix B
  • 1 mk só
  • 3 ek olaj
  • 250 ml langyos víz
  • 20 gr friss vagy 5 gr száraz élesztő

Elkészítés:

A vízben kikavarjuk az élesztőt, utána géppel összedolgozzuk az összes hozzávalót ( kb. 5 perc). Olajos kézzel 6 db zsemlét formázunk, melyet kivajazott, lisztezett sütőlapra teszünk. Tetejüket megkenjük olajjal (erre szezámmagot szórhatunk), bár nálam ez a fázis mindig kimarad... :) . 
40 fokos sütőben duplájára kelesztjük (kb 30 perc), majd 200 fokon 15-20 percig sütjük. Másnapra is nagyon puha marad.

Tanácsok: 
  • A zsemléket vizes kézzel szoktam formázni, nem olajossal. Így kevésbé ragad a kezemhez a tészta.
  • Egy lábasba itt is tegyünk vizet, és rakjuk a sütő aljára. Célszerű már a kelesztés előtt betenni, így nem kell nyitogatni a sütőt.
  • A megmaradt zsemléket érdemes lefagyasztani.

Kenyér

Gluténmentes kenyér

Ahogy a 4 éves kisfiam mondja: Anya féle kenyér  :)

Sokféle receptet kirpóbáltam én is, de végre sikerült egy olyan kenyeret összehozni, ami nagyon tuti! :)




Hozzávalók:

  • 35 dkg Schar Mix B
  • 15 dkg Alfa-mix
  • 8 g Fiber Husk
  • 16 g friss élesztő
  • 600 ml langyos víz
  • 3 ek olaj
  • pici cukor
  • 1 tk só

A langyos vízben elkeverjük az élesztőt, illetve egy kevés cukrot, majd minden hozzávalót összedolgozunk a robotgéppel. Kb. 10 percig  dagasztjuk.
Olajjal, vagy vajjal kikent formába tesszük, és szépen elsimítotjuk a tetejét vizes kanállal. Ezután betesszük a 40 fokos sütőbe, ahol kb. 50 percig kelesztetjük. A sütő aljára rakjunk egy lábasba vizet. Ha szépen megkelt a kenyér, akkor felvesszük a hőfokot 200 fokra, és kb. 50 perc alatt el is készül. Az elkészült kenyeret egy rácsra borítjuk, és úgy hagyjuk kihűlni.


Tanácsok:
  • A vizet nem érdemes helyettesíteni tejjel, mert akkor a sülés közben összeesik a kenyér.
  • Sütés után megkenhetjük a kenyér tetejét olajos vízzel, így megpuhul a teteje. Szeletelésnél könnyebb lesz a dolgunk. :)
  • Csak azután kezdjük el felszeletelni a kenyeret, ha már teljesen kihűlt.
  • Ha van hely a fagyasztóban, érdemes a felszeletelt kenyeret lefagyasztani, és mindig csak annyit kivenni, amennyire éppen szükség van.